ASSISTANCE PROJESİNİN İLK PİLOT UYGULAMASI İZMİR’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Derneğimizin içinde yer aldığı Avrupa Birliği projesi ASSISTANCE’ın ilk pilot çalışması Türkiye’de İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi (İYDEM)’nde 24-28 Ocak 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Hazırlanan deprem senaryosu üzerinden İspanya, Hollanda, Polonya, İsveç ve İsviçre’den gelen ekipler ile Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği ve İzmir İtfaiyesine bağlı sağlık ekipleri tatbikat ve eğitimlerde aktif görev aldılar. Fransa ve İtalya’dan projeye katılan teknik partnerlerde uzaktan katılım sağladılar. İlk günlerdeki hazırlık çalışmalarının ardından pilot çalışmanın ilk uygulamasında, 3 farklı alanda İspanya, Hollanda ve Polonyalı partnerler tarafından geliştirilen Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) ve Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) destekli afet ve acil durum senaryolarına sağlık, itfaiye, kurtarma ve polis ekiplerinin müdahaleleri gerçekleştirildi. İzmir Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesindeki bu eğitimler sonrasında katılımcılardan geri bildirimler alındı.

Pilot çalışmanın son günü İYDEM’de yapılan tatbikat sırasında, önceden hazırlanan deprem senaryosuna uygun olarak yaralıların enkaz altındaki yerleri uydu sistemleri, yazılım, iletişim sistemleri ve drone’lara yerleştirilen sensörler ve cep telefonlarına indirilen uygulamalar üzerinden tespit edildi. Ayrıca tatbikat sırasında itfaiye ve kurtarma ekipleri için giyilebilir sensörler ile alandaki risklerin belirlenmesi, ambulans ekipleri ve ilk müdahale ekiplerinin birbirleri ile koordineli olarak çalışması gerçekleştirildi. Sonunda tatbikata katılan ekip üyeleri ile debrifing yapılarak çalışmalar değerlendirildi.

Kategoriler: Haber

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir