1. Türkiye Ambulans Rallisi ( 2005 İzmir )

Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Sağlık Bakanlığı, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve  Acil Ambulans Hekimleri Derneği’nin birlikte düzenlediği bu organizasyona yerli ve yabancı 10 ekip katıldı. Katılan ekipler, İzmir 112, Adana 112, Ankara 112, Antalya 112, Bursa 112, Eskişehir 112, Manisa 112, Medline Özel Ambulans Servisi, İsrail ve Rusya ambulans servisi.

Ambulans Rallisine katılan tüm ekipler, Sağlık Bakanlığı Urla Eğitim Tesislerinde konaklayarak beş gün süreyle gece gündüz birlikte arkadaşça, dostça ve centilmence yarıştılar, birbirlerinden yeni bilgiler öğrenip, yeni dostluklar kurdular. İlk gün birbirleri ile tanışan ekipler, yarışmaya katılacakları ambulansları ile bir şehir turu yaparak İzmirlileri selamladılar.

Rallide puanlama yapılan dört yarışmadan birincisi AMBULANS SÜRÜŞ TEKNİKLERİ etabıydı ve ambulans ekipleri hazırlanan pistte sırayla becerilerini sergilediler. Hatasız olarak en kısa sürede parkuru tamamlayan ekipler puan sıralamasında ön sıralara yerleştiler. Yarışmanın öğleden sonraki bölümü, Urla tesislerinde önceden hazırlanan kazalı bir araçtan yaralının kurtarılması ile ilgili HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ etabıydı. Her ekip sırayla ambulanstaki ekipmanları kullanarak en uygun şekilde yaralıyı ambulansa taşırken, olay yerine park etme şekli, kullandıkları ekipmanların uygulama usulleri ve sırasına göre hakemler tarafından puanlandılar. İkinci gün ambulans ekipleri, ADRES BULMA ve HASTA NAKLİ etabında İzmir’in bir semtinde bilmedikleri bir adrese yönelerek, solunum sıkıntısı olan bir hastaya evde tıbbi tedavi uyguladıktan sonra uygun sedye ile ambulansa alıp en yakın hastaneye taşıdılar ve Acil Serviste hastayı hastane personeline teslim ettiler. Bu etapta hastaya ulaşma süreleri, uyguladıkları tıbbi tedavi, doldurdukları ambulans formları ve hastaneye teslim şekillerine göre puan aldılar. Bu etap, start alanında bulunan 112 Mobil Komuta Kontrol aracındaki bilgisayardan harita üzerinde takip edildi ve ambulanslara takılan cihazlardan uydu üzerinden gelen sinyallerle aracın sürati, yönü, ulaşma süreleri birebir kayda geçirildi. Bu arada start alanı yakınındaki Çocuk Trafik Eğitim pistinde cocuk etkinliği düzenlendi, çocuklara ilk yardım ve trafik kuralları anlatıldı. Üçüncü gündeki son yarışma İLERİ YAŞAM DESTEĞİ UYGULAMA etabıydı. Ege Üniversitesi kampüsündeki bir salonda gerçekleştirilen bu etapta, Ege Üniversitesi Anestezi ve Reanimasyon anabilim dalı öğretim üyeleri ve Resüsitasyon Derneği tarafından hazırlanan bir senaryoya göre tüm ekipler bilgisayar kontrollü bir mankene uyguladıkları tedavi şekline göre puan aldılar.

            Sağlık Bakanlığı, Acil Ambulans Hekimleri Derneği, Türkiye Otomobil ve Motor Sporları Federasyonu (TOMSFED) İzmir Bölge Temsilciliği, Resusitasyon Derneği ve Ege Üniversitesi Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği öğretim üyelerinden oluşan Jüri üyeleri hakemlerin verdikleri puanlar ve yarışma görüntüleri ile doldurulan formları inceleyerek yarışmada her ekibin aldığı puanları belirledi. Aynı akşam Urla adasında sahilde müzik eşliğinde yapılan Gala yemeğinde tüm ekipler, görevli ve hakemler birlikte eğlenerek dostça bir gece geçirdiler, yarışma stresini attılar.

            Son gün Narlıdere  İnciraltı Geçlik Merkezinde yapılan AFET TRİAJ TATBİKATI ‘nda Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri(UMKE) ile yarışmaya katılan tüm ambulans ekipleri gösteri amaçlı bir  tatbikat yaparak Ralliyi sonuçlandırdılar. Aynı  alanda büyük bir TIR üzerine kurulan ödül platformuna önce yabancı konuklar davet edilerek, genel puan sıralamasında 3. olan İsrail ile  4. olan Rusya ekiplerine ödül ve madalyaları verildi. Türkiye Rallisi’nin sonuçlarına göre 1.Eskişehir 2.İzmir 3.Adana ve Medline  ekipleri  sahneye davet edilip ödül ve madalyaları verildikten sonra tüm ekipler birbirlerini tebrik ederek konvoy halinde İzmir’lileri selamladılar. Ulusal ve uluslararası basın ve İzmir’lilerin yoğun ilgisini çeken yarışmalara başta Valilik, Belediyeler, Emniyet Müdürlüğü olmak üzere birçok kuruluş ve firmada  destek verdiler.

  1. TÜRKİYE AMBULANS RALLİSİ ORGANİZASYONU

Ralli Organizasyon Başkanları:

Dr. H. Fazıl İNAN                    Dr.Levent B. KIDAK                 Dr. M. Turhan SOFUOĞLU

T.C. Sağlık Bakanlığı              İzmir İl Sağlık Müdürü                        İl Sağlık Müdür Yardımcısı

TSH Genel Müdürlüğü                                                            AAHD Başkanı

ASH Daire Başkanı                 

RALLİ ORGANİZASYON KOMİTESİ

Dr. H. Fazıl İNAN

Dr. Levent B. KIDAK

Dr. M. Turhan SOFUOĞLU

Prof. Dr. Agah ÇERTUĞ

Dr. Yıldırım GEZGİN

Öğr. Gör. Semra ÇELİKLİ

Dr. Ömer KARAAĞAÇ

Dr. Okan ÖZMEN

Dr. Süleyman GÖKÇEN

Dr. Emine BARIŞ

Dr. Zeynep Ölmezoğlu

Dr. İsmail Ümit BAL

Erol HÜLAGÜ