AEGEAN 2010 Ambulans Rallisi

16-19 Eylül 2010 tarihleri arasında İzmir’de, AEGEAN 2010 AMBULANS RALLİSİ VE SEMPOZYUMU adı altında uluslararası katılımlı bir organizasyon, başta Sağlık Bakanlığı, İzmir Valiliği olmak üzere çok sayıda resmi ve özel kuruluşun destekleri ile düzenlendi. İzmir Sağlık Müdürlüğü ve Acil Ambulans Hekimleri Derneği’nin birlikte düzenlediği bu organizasyon ile acil sağlık ekiplerinin eğitim düzeyinin ve motivasyonlarının artırılması yanında halkın bu hizmeti daha yakından tanıması ve güveninin sağlanması da hedeflenmişti.

Organizasyonun ilk günü olan 16 Eylül 2010 tarihinde Urla’da düzenlenen uluslararası bir sempozyum ile yerli ve yabancı uzmanlar, acil sağlık hizmetleri alanındaki son gelişmeleri katılımcılara aktarmıştır. Sempozyuma İzmir Valisi M. Cahit KIRAÇ, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin ÇOM, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Fazıl İNAN, İzmir ve Ege Bölgesinin sağlık yöneticileri yanında bu alanda çalışan 600’e yakın yerli ve yabancı sağlık çalışanı katılmıştır. 17-18 Eylül 2010 tarihlerinde İzmir ‘de düzenlenen ambulans rallisine ülkemizden İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Uşak, Balıkesir, Bursa, Bolu, Trabzon ve Mardin 112 ambulans ekipleri ile birlikte İzmir ve İstanbul’dan özel ambulans servisleri olmak üzere 15 ulusal ekip katılmıştır. Avrupa ülkelerinden ise İngiltere, Avusturya, Belçika, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya, Yunanistan ve Ukrayna’dan 13 ambulans ekibi olmak üzere toplam 28 ambulans ekibi katılmıştır. Rallinin ilk günü yabancı ekiplerin yöneticileri ile Ambulans Servislerinde Kalite Yönetimi ve Standardizasyon konulu bir workshop düzenlenerek bu alanda uluslararası bir çalışma gurubu kurulmuştur.

Ambulans Rallisin sırasında İzmir’in tarihi ve turistik alanlarında hazırlanan senaryolara iki gün süreyle müdahale eden ambulans ekiplerinin acil hastalara yaptıkları tıbbi müdahaleler, uluslararası standartlara göre yerli ve yabancı hakemlerce puanlanmıştır. 17 ve 18 Eylül tarihlerinde gündüz ve gece aralıksız devam eden ambulans rallisinin ödül töreni İzmir Konak Gündoğdu Meydanında yapılmıştır. Yarışmanın birincisi Avusturya’dan EMS Red Cross Gross Enzersdorf ekibi, ikincisi İzmir 112 ekibi, üçüncüsü ise Polonya’dan katılan Institute of Emergency Medicine Cracow ekibi olmuştur. Ralliye katılan tüm ekipler daha sonra konvoy halinde şehir turu yaparak İzmir halkını selamlamışlardır. Organizasyonun son günü olan 19 Eylül 2010 tarihinde İzmir Valiliği’nin destekleri ile yabancı ekiplere yönelik olarak İzmir’in tarihi ve turistik yerleri ile Selçuk Efes ören yeri ve Meryemana Kilisesine bir gezi düzenlenmiştir. TRT tarafından da tüm organizasyon baştan sona izlenmiş ve kayıt altına alınmıştır.

Sonuç olarak, ambulans hizmetlerini tanıtmayı, uluslararası standartlara yükseltmeyi, çalışan personeli eğitmeyi ve ülkemizi ve ülkemizdeki sistemi tanıtmayı hedefleyen bu renkli, eğitici ve güzel organizasyona katılan, destekleyen ve izleyen herkese teşekkür ediyoruz. Bizi izlemeye devam edin.